Kreditvärdigheten används av långivare som ett mått på ditt företags eller din egen förmåga att betala dess/dina skulder. Genom att öka kreditvärdigheten kan du påverka dina möjligheter att beviljas ett lån i positiv riktning. Denna faktor påverkar dessutom såväl vilket lånebelopp som du erbjuds som ränta och löptid. Dessutom kan en låg kreditvärdighet innebära att ditt företag inte tillåts låna några pengar överhuvudtaget.
Därför ligger det i ditt intresse att försöka påverka denna faktor till din fördel. Här delar vi med oss av 8 tips för att öka bolagets kreditvärdighet. Genom att ta till dig av dessa kan du öka ditt företags möjligheter att få låna pengar till förmånliga villkor.
Tips för att öka bolagets kreditvärdighet steg för steg
Dessa är våra 8 tips för att öka bolagets kreditvärdighet:
1. Betala fakturor och löner i tid
Många företagare frågar sig “Hur blir mitt företag kreditvärdigt?”. Det första och viktigaste steget för att öka kreditvärdigheten är att alltid betala fakturor och löner i tid. När du gör detta säkerställer du att ditt företag inte drar på sig skulder som förfaller. Dessa kan hamna hos Kronofogden och i slutändan resultera i betalningsanmärkningar. Sådana anmärkningar ligger dig i fatet när ditt företag ansöker om ett lån.
2. Betala skatten i tid
En annan viktig åtgärd är att alltid betala skatten i tid. Skatteskulder tenderar nämligen att än fortare än vanliga fakturor landa på Kronofogdens bord och rendera i betalningsanmärkningar. Därför är det särskilt viktigt att inte slarva med skatteinbetalningarna.
3. Skicka ut fakturor löpande
Det är lätt hänt att faktureringen sköts stötvis, exempelvis en gång i månaden. Men det är bättre att skicka ut fakturor på löpande band. Ha för vana att fakturera dina kunder så fort du bara kan. Genast när du har levererat en order bör du skicka ut fakturan för att jämna ut kassaflödet. Därför är detta ett viktigt tips för att öka bolagets kreditvärdighet.
4. Försök att öka vinstmarginalen och vinsten
Ännu ett effektivt sätt att öka kreditvärdigheten är att öka vinsten. En ökad vinst leder nämligen till en förbättrad kreditvärdighet. Du kan åstadkomma detta genom att försöka skruva upp vinstmarginalen och bibehålla (eller öka) omsättningen. Ett annat alternativ är att bibehålla vinstmarginalen men se till att öka omsättningen.
5. Sträva efter att minimera kundförlusterna
Det spelar egentligen ingen roll hur mycket du säljer för om du inte också får betalt i slutändan. Tyvärr är det inte helt ovanligt att kundförluster uppstår av olika skäl. Till exempel kan det vara så att din kund har råkat gå i konkurs. Om så är fallet ökar förstås risken att du inte får betalt för dina tjänster eller produkter. Därför bör du försöka jobba aktivt med att minimera kundförlusterna genom att försöka hålla koll på hur det går rent ekonomiskt för dina kunder.
6. Minska skuldsättningsgraden
En hög skuldsättningsgrad kan öka risken för ett avslag på din låneansökan. Anledningen till detta är enkel: långivaren ser det som mer riskfyllt att låna ut pengar till ditt företag ju högre dess skuldsättningsgrad är. Därför bör du försöka minska denna genom att ha relativt låga skulder i förhållande till eget kapital i företaget. På köpet förbättrar du även ekonomin genom att begränsa räntekostnaderna och stärka kassaflödet.
7. Lämna in bokslutet i tid
På samma sätt som det är viktigt att betala skatten i tid bör även bokslutet lämnas in tidsenligt. Hur blir mitt företag mer kreditvärdigt av att lämna in bokslutet i tid, kanske du undrar? Svaret på denna fråga är att långivare ofta kikar på ditt företags bokslut när du har ansökt om ett lån. Detta är vanligtvis ett rutinmässigt steg i den process där de bedömer företagets kreditvärdighet. Därför är det viktigt att det finns tillgängligt för att maximera möjligheterna till ett positivt besked på låneansökan.
8. Valet av kreditupplysningsföretag kan påverka ditt kreditbetyg
Vårt åttonde och sista tips för att öka bolagets kreditvärdighet är att vara medveten om långivarens leverantör av kreditupplysningar. Om du till exempel har ett dåligt kreditbetyg hos UC gäller detsamma troligtvis även hos Creditsafe och andra leverantörer. Men istället för att samla kreditförfrågningar på hög hos UC kan det vara värt att ansöka hos en långivare som tar sina kreditupplysningar via ett annat kreditupplysningsföretag.